Yhteistyön edellytykset kuntoon allianssilla
Allianssilla tarkoitetaan rakennusurakan toteutusmuotoa, jossa hankkeen tilaaja ja pääurakoitsija sekä mahdolliset muut toimijat perustavat urakan hallinnointia varten erillisen organisaation, joka huolehtii hankkeen sujuvasta ja tehokkaasta toteuttamisesta. Päätöksenteko-organisaatio jakaa hankkeen riskit ja hyödyt sekä pyrkii parantamaan jatkuvaa suorituskykyä. Allianssin tavoitteena on minimoida riskit ja maksimoida katteet. Tämän vuoksi allianssissa on käytössä esimerkiksi yhteiset sanktiot ja kannustimet.
Allianssi on Suomessa verrattain uusi toteutusmuoto. Tähän päivään mennessä allianssia on eniten käytetty sosiaali- ja terveysalueiden kiinteistöjen ja infrahankkeiden toteuttamisessa. Allianssin kaltaiset yhteistoiminnalliset toteutusmuodot soveltuvat usein parhaiten haastaviin ja laajoihin kohteisiin, joissa suunnitelmat ja ratkaisut vaativat hyvää yhteistyötä sekä nopeaa reagoimista muuttuviin olosuhteisiin.

Huomioita allianssista
Allianssisopimus eroaa perinteisistä urakkasopimuksista siten, ettei siinä ole yleensä tarpeen sopia sellaisista ehdoista, jotka kuuluvat allianssiorganisaation toimivaltaan. Allianssisopimuksessa on kuitenkin syytä sopia tavoitehinnasta, bonusten ja sanktioiden määritäytymismekanismeista sekä osapuolten vastuulle kuuluvista kustannuksista. Siinä missä perinteisissä urakkamuodoissa sopimuksen voidaan ajatella olevan asiakirja, jonka mukaan kaikki asiat menevät, allianssissa asioista sovitaan sopimuskauden aikana.
Jos kysymys on julkisena hankintana kilpailutettavasta urakasta, tarjouspyyntöasiakirjoissa on syytä kuvata palkkiorakenteen periaatteet ja pyydetään tarjoajilta palkkioprosenttia tai muuta kaupallista ehdotusta. Tarjousasiakirjoissa on syytä esittää esimerkkiluonteinen bonusmalli, joka tarkentuu kehitysvaiheessa.
Kilpailutuksen jälkeen käynnistyvä kehitysvaihe on allianssissa olennaista, sillä hyvin toteutettuna kehitysvaihe antaa mahdollisuuden keskittyä tekemiseen toteutusvaiheessa. Kehitysvaiheen tärkeimpänä tehtävänä on organisoida allianssi. Siinä luodaan menettelytavat sekä sovitaan esimerkiksi sopimusta tarkentavista liitteistä. Tällaisia ovat esimerkiksi sisällön ja laajuuden määrittely, toteutusratkaisujen innovointi ja sen perusteella toteutussuunnitelman laatiminen. Näiden lisäksi määritellään tavoitteet ja niiden mittaaminen, tavoitekustannukset ja vahvistetaan kannustinjärjestelmään kuuluvat bonukset ja sanktiot.
Allianssin onnistumisen avain on yhteistyö ja vuorovaikutuksen toiminen. Allianssimalliin kuuluu olennaisena osana toiminnan läpinäkyvyys (open book -periaate). Osapuolten välisen luottamuksen syntyminen sekä syvällinen tiimityöskentely ovat tärkeimpiä periaatteita.
Sopimuskauden aikana pitää ymmärtää mallin mukainen toiminta. Allianssissa ei riitä, että avainhenkilöt tuntevat mallin vaan kaikkien toimijoiden pitää ymmärtää perusasiat. On tärkeää pitää mielessä allianssin perusperiaatteet, sillä usein ongelmia kohdatessa on helppoa palata perinteisiin käyttäytymismalleihin.
Mihin allianssi soveltuu?
Allianssi sopii vaativiin tai suuriin hankkeisiin, joissa on runsaasti eri toimijoita ja joihin sisältyy paljon riskejä ja epävarmuutta. Lisäksi allianssi soveltuu, jos halutaan luoda ja kehittää jotakin uutta. Allianssi tarjoaa perinteisiä hankemuotoja paremman tavan hallita hankkeen monimutkaiset rajapinnat, tiukan aikataulun, hankkeen laajuuden muutokset tai riskit ja mahdollisuudet, joita voidaan hallita ainoastaan kollektiivisesti.
Allianssissa ei perinteisten hankkeiden tapaan keskitytä ainoastaan kustannusten minimointiin. Allianssimallin innovaatiovoimasta ei välttämättä saada parasta mahdollista hyötyä irti, jos suunnitelmat ovat jo pitkällä yhteistyön alkaessa. Allianssi ei ole soveltuvin malli myöskään tavanomaisiin tai pieniin hankkeisiin, koska hankintavaiheen ja kehitysvaiheen kustannukset sekä allianssiorganisaation synnyttämät kustannukset voivat nousta liian suuriksi suhteessa koko hankkeen kustannuksiin.
Allianssi ei välttämättä sovellu pieniin tai edes keskikokoisiin urakoihin, joissa perinteinen YSE-sopimus tarjoaa toimivan ja tutun toimintamallin. Tällöinkin osapuolet voivat hyödyntää allianssin piirteitä ja rakentaa esimerkiksi bonuksista ja sanktioista kannustavan mallin, joka edistää osapuolten välistä yhteistyötä.
Raksajuristi.fi on Skyline Legal Oy:n tuottama palvelu ja verkkokauppa rakentamisen ja infra-alan toimijoiden tarpeisiin. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, tuotteistamme tai haluat ehdottaa blogiimme kiinnostavaa aihetta, ota ihmeessä yhteyttä info@skylinelegal.fi.
Teksti:
Stina Virkkala (LinkedIn)