Rakennusprojektin riitatilanteet – miten välttää niitä ennalta?
Rakennusurakoille valitettavan yleiset riidat eivät synny tyhjästä, vaan usein riidan siemen alkaa itää jo hankkeen varhaisessa vaiheessa. Monesti erimielisyydet johtuvat syvemmistä rakenteellisista ongelmista, joita ei osata tai haluta kohdata ajoissa. Tässä artikkelissa käydään läpi rakennusurakan haasteita ja nostetaan esiin muutamia helppoja ratkaisuja, joiden avulla yhteistyötä voi monessa tilanteessa sulavoittaa.
Miksi rakennusurakat ajautuvat riitoihin?
Yleinen juurisyy rakennusalan riidoille ovat projektien matalat katteet, joiden vuoksi pienikin muutos aikatauluun tai kustannuksiin voi tehdä kannattavaksi suunnitellusta hankkeesta tappiollisen rahareiän. Jos tulkinnanvaraiset tilanteet uhkaavat viedä osapuolet vararikkoon, on riiteleminen yleistä tai suorastaan elinehto. Jo tämän tiedostaminen auttaa ymmärtämään, miksi tiukka linja ja joustamattomuus eivät aina ole pahantahtoisuutta, vaan selviytymisstrategia.
Toinen merkittävä haaste on sopimusehtojen yleisluonteisuus. Esimerkiksi YSE 1998 -ehdot ovat vakiintuneita ja laajasti käytettyjä, mutta ne eivät ota huomioon hankekohtaisia päätöksentekoprosesseja tai projektien erityispiirteitä. Erimielisyyttä voi syntyä etenkin tilanteissa, joissa päätöksenteko on hidasta tai monivaiheista – esimerkiksi isommissa organisaatioissa tai julkisissa hankkeissa. Vakiomuotoiset ehdot tarjoavat ohuelti työkaluja sovittaa käytännön tekeminen ja byrokratia saumattomaksi yhteistyöksi.
Kolmantena taustalla vaikuttaa alalle tyypillinen epäluulon kulttuuri. Toimijoiden välillä voi vallita ennakkoluulo siitä, että toinen osapuoli tuskin joustaa selkeissäkään tilanteissa, ja lisäksi sopimuskumppani saattaa ajautua konkurssiin milloin tahansa. Tästä seuraa toimintatapa, jossa neuvottelulle ei haluta jättää liikaa tilaa. sen sijaan raha halutaan nopeasti ja täysimääräisenä. Tällainen ilmiö ei aina osoita epäluotettavuutta, vaan kertoo toimintaympäristön epävarmuudesta ja hauraasta luottamuksesta.

Miten välttää ongelmia?
Edellä lueteltujen ongelmien ratkaisemiselle ei ole yhtäö helppoa ratkaisua, mutta tarjouspyyntöä edeltävän vaiheen hyvällä suunnittelulla voidaan saavuttaa huomattavia etuja hankkeen aikana.
Ensinnäkin tilaaja voi parantaa urakan onnistumisen todennäköisyyttä panostamalla esisuunnitteluun ja urakan valmisteluvaiheeseen ennen kuin tarjouspyyntöä on edes jätetty. Mitä tarkempi ja realistisempi käsitys tilaajalla on kohteen laajuudesta ja riskeistä, sitä laadukkaampi tarjouspyyntö voidaan laatia ja sitä vähemmän tulkinnalle ja ristiriidoille jää tilaa. Esimerkiksi maaperätutkimukset, selvitykset hankkeen toteutettavuudesta ja suunnitelmat kriittisten teknisten ratkaisujen toteuttamisesta ovat pidemmän päälle edullisempia, jos ne tehdään etupainoisesti tukemaan tarjousprosessia.
Toinen ratkaisu on yhteisiin tavoitteisiin perustuva allianssia mukaileva sopimusmalli, jossa määritellään tavoitehinta ja osapuolille bonukset sekä sanktiot, jotka kannustavat tavoitehinnan alittamiseen. Tällainen malli edellyttää yhteistä luottamusta ja läpinäkyvää tiedon jakamista, mutta parhaimmillaan se voi kääntää vastakkainasettelun yhteistyöksi. Siinä missä allianssi voi olla liian raskas pienempiin urakoihin, bonus- ja sanktiomalli soveltuu hyvin monenlaisiin hankkeisiin.
Myös sopimuskumppanin taustojen selvittäminen on äärettömän tärkeää. Osapuolten taloudellinen tilanne, aikaisemmat referenssit ja mahdolliset yhteydet pakote- tai sanktiolistoihin tulisi tarkistaa jo ennen sopimuksen tekemistä. Tätä varten on tarjolla useita kaupallisia palveluita, jotka voivat kustannustehokkaasti tuoda esiin riskejä, joita ei muuten tulisi ilmi.
Lopuksi
Rakennusprojektit voivat harvoin täysin välttää haasteita, mutta monia riitatilanteita voidaan ehkäistä, kun osapuolilla on selkeä käsitys toistensa tavoitteista, rajoituksista ja riskinsietokyvystä. Yhteistyön rakentaminen alkaa jo ennen sopimuksen allekirjoitusta – ja se maksaa itsensä takaisin, erityisesti silloin kun aikataulut kiristyvät ja olosuhteet muuttuvat. Lopulta kyse on luottamuksesta, avoimuudesta ja siitä, että osapuolet haluavat onnistua yhdessä.
Raksajuristi.fi on Skyline Legal Oy:n tuottama palvelu ja verkkokauppa rakentamisen ja infra-alan toimijoiden tarpeisiin. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, tuotteistamme tai haluat ehdottaa blogiimme kiinnostavaa aihetta, ota ihmeessä yhteyttä info@skylinelegal.fi.
Teksti:
Tomi Rantasaari (LinkedIn)